Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Ντοματοπιτα της Γιαγιας Ελλης

Μια μερα η γιαγια Ελλη μας ρωτησε τι θελουμε να φαμε και εμεις το αφησαμε πανω της.
Ηταν η καλυτερη επιλογη, μιας και εκεινη την μερα φαγαμε την καλυτερη ντοματοπιτα! Σημερα θα μοιραστω την συνταγη μαζι σας!

Υλικα για την ζυμη:


  • 700 gr αλευρι για ολες τις χρησεις
  • 1 σφηνακι λευκο ξυδι
  • 1 κουταλακι του γλυκου αλατι
  • 1 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη
  • 1 φλιτζανι του καφε ελαιολαδο
  • νερο οσο παρει για να γινει σφιχτη η ζυμη
Υλικα για τη γεμιση:


  • 4 μεγαλα κρεμμυδια χοντροκομμενα (οπως τα κανουμε για σαλατα)





  • 5 μεγαλες ντοματες χωρις την φλουδα και κομμενες σε κυβους

  • 1 μικρο ματσακι δυοσμο


















  • Αλατι, πιπερι, μπουκοβο



















  • Φετα 200 gr



















  • Ελαιολαδο 1 κρασοποτηρο



















  • 5 με 6 σκελιδες σκορδο



















Εκτελεση:

Σε ενα βαθυ τηγανι βαζουμε τα κρεμυδια.
Ριχνουμε λιγο αλατι και λιγο νερο και τα μαραινουμε σε μετρια προς δυνατη φωτια  μεχρι να γινουν διαφανα.
Στη συνεχεια ριχνουμε το λαδι και ανακατευουμε μεχρι να χασουν τα υγρα τους.
Μετα προσθετουμε τις ντοματες και ανακατευουμε σιγα σιγα μεχρι να δημιουργηθει μια παχυρευστη σαλτσα.




















Σβηνουμε το ματι και ριχνουμε τον δυοσμο το πιπερι και το μπουκοβο και αφηνουμε την γεμιση να κρυωσει.
Αφου κρυωσει ριχνουμε μεσα την φετα.



















Η γεμιση ειναι ετοιμη οποτε αρχιζουμε και ανοιγουμε τα φυλλα.



















Με την ζυμη που εχουμε φτιαξει πλαθουμε 7 μπαλακια στο μεγεθος ενος μικρου πορτοκαλιου.
Ανοιγουμε το καθε μπαλακι με λιγο νισεστε με διαμετρο 20 εκατοστα. 
Δημιουργουμε 7 φυλλα με αυτη τη διαμετρο.
Στιβαζουμε 4 απο τα 7 φυλλα. Καθε φυλλο που στιβαζουμε το αλοιφουμε με λαδι πριν βαλουμε το επομενο.
Κανουμε το ιδιο και με τα υπολοιπα 3 φυλλα που θα σκεπασουν την πιτα.



















Με τα 4 πρωτα φυλλα ανοιγουμε 1 φυλλο το οποιο θα ειναι η βαση της πιτας.
Αλοιφουμε με λαδι ενα ταψι με διαμετρο 35 εκατοστα περιπου και στρωνουμε το φυλλο.
Απο πανω βαζουμε την γεμιση και κλεινουμε με τα αλλα 3 φυλλα (τα οποια τα κανουμε 1 φυλλο οπως καναμε και με τα 4 πρωτα).



















Χαραζουμε την πιτα, ριχνουμε και ελαιολαδο απο πανω και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους με αερα η στην αντισταση για περιπου 1 ωρα.




















Η πιτα μας ειναι ετοιμη να την απολαυσουμε!

Καλη σας επιτυχια και καλη ορεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου